Nodig voor een les

Voor de pianolessen kom ik bij je aan huis. Dat geeft als voordeel dat de lessen goed worden afgestemd op het karakter en aanslag van je eigen piano. Ook is het voor de meeste kinderen prettig om in hun eigen omgeving les te krijgen.


Lesmaterialen

Bij het geven van pianolessen maak ik gebruik van verschillende lesmethodes. Afhankelijk van het tempo waarin een leerling zich ontwikkelt kun je uitgaan van ongeveer 30 tot 45 euro per jaar aan kosten voor bladmuziek. Daarnaast schrijf ik soms muziek afgestemd op het niveau en de voorkeuren van de leerling, hier zijn geen extra kosten aan verbonden.


Instrument

Om te starten met pianolessen is er een piano in huis nodig. Wellicht heb je al een instrument in huis staan of denk je erover een piano aan te schaffen. Voor het aanschaffen van een piano raad ik aan de tijd te nemen om zo de verschillende mogelijkheden te bekijken. Mijn voorkeur als docent gaat uit naar een akoestische piano, want uit ervaring merk ik dat hiermee de beste resultaten behaald worden. Goede akoestische piano’s kunnen prijzig zijn, maar soms is het ook mogelijk een mooie piano te vinden voor een vriendelijk bedrag. Doe niet te snel een impulsieve aankoop, piano’s kunnen van binnen technisch opgespeeld zijn en zijn dan moeilijk bespeelbaar. Dat geeft weinig motivatie voor de startende pianist. Wanneer je op zoek gaat naar een piano en daar advies bij wilt, kan ik je daar uiteraard mee helpen.


Mocht je toch liever eerst willen starten met een digitale piano, dat kan ook. Probeer in dit geval een digitaal instrument te vinden met een gewogen toetsaanslag en goede luidsprekers die een vergelijkbare sterkte hebben als het geluidsvolume van een akoestische piano.